3 redenen waarom jij niet het goedkoopste internet abonnement hebt

man achter de pc

Wist je dat je makkelijk tientallen tot zelfs honderden euro’s per jaar kan besparen door bepaalde keuzes te maken voor je internet abonnement? We geven tips hoe je wel het goedkoopste internet abonnement voor jou vindt. Om die lekkere besparing eruit de halen, raden we aan om in ieder geval de volgende 3 situaties te vermijden.

 1. Je zit al langer dan 1 jaar bij dezelfde internet provider
 2. Je hebt een abonnement bij een te dure premium provider
 3. Je hebt een hogere internetsnelheid dan nodig

Of:
Check gelijk de tips voor het goedkoopste internet abonnement

1. Je zit al langer dan 1 jaar bij dezelfde internet provider

Slechts twee op de tien consumenten zijn in het afgelopen jaar (volgens onderzoek door het ACM in 2021) overgestapt van internet provider of abonnement. Dat betekent dat ongeveer 80% niet is overgestapt en mogelijk te veel betaalt.

Je bespaart namelijk veel geld door ieder jaar over te stappen met een internet aanbieding. Dit laten we je zien aan de hand van drie voorbeelden voor alleen internet thuis.

Hiervoor nemen we als uitgangspunt een internetsnelheid van 100 Mb/s voor een gemiddeld huishouden. Waarbij de jaarprijs zonder aanbieding geldt voor bestaande klanten (met een variabel contract) en de jaarprijs met aanbieding voor nieuwe klanten.

Besparing internet abonnement met aanbieding vs zonder aanbieding

Omschrijving Youfone KPN Ziggo
Snelheid 100 Mb/s 100 Mb/s 150 Mb/s
Type verbinding DSL DSL Kabel
Prijs per maand € 32,50 p.m € 47,50 p.m. € 47,45 p.m.
Prijs per jaar zonder aanbieding € 415,00 € 595,00 € 589,35
Aanbieding 9 maanden voor € 25,50 6 maanden voor € 35,00 5 maanden voor € 39,95
Prijs per jaar met aanbieding € 327,00 € 520,00 € 531,90
Besparing € 88,00 € 75,00 € 57,45In bovenstaande tabel zie je dat je met gemak € 60,- per jaar bespaart als nieuwe klant met een internet aanbieding ten opzichte van wanneer je niet overstapt.

Nog niet overtuigd? Als nieuwe klant met een alles in 1 internet aanbieding kan je met gemak zelfs € 100,- besparen per jaar ten opzichte van klanten die niet overstappen.

In de praktijk kan je helaas niet verlengen met een aanbieding bij je huidige internet provider en zal je moeten overstappen. Maar juist door elk jaar over te stappen met een internet aanbieding, bespaar je veel geld en betaal je nooit te veel.

2. Je hebt een abonnement bij een te dure premium provider

Over het algemeen zijn internet providers in te delen in premium providers en budget providers:

 • Een premium internet provider heeft een eigen netwerk en staat voor hoge kwaliteit, in service en aanbod.

  Zo bieden premium providers vaak extra service aan, zoals een gratis installatiemonteur, als je er zelf niet uitkomt. Ook is het aanbod tv-zenders vaak hoger bij premium providers.

  Premium providers zijn: KPN, Ziggo en XS4ALL.

 • Een budget internet provider heeft geen eigen netwerk, maar maakt gebruik van het netwerk van een premium provider. Daarmee ontvang je dezelfde hoge kwaliteit internet als direct via een premium provider.

  Zij bieden internet abonnementen aan voor scherpe basistarieven en hebben altijd wel een scherpe internet aanbieding lopen voor nieuwe klanten.

  Budget providers zijn: Budget Alles in 1, Online.nl en Youfone.

Prijsverschil premium provider vs budget provider

Als we kijken naar de basisprijs van een alleen internet abonnement met 100 Mb/s, betaal je bij een premium provider tussen de € 47,50 en € 53,50 per maand. Terwijl je voor dezelfde internetsnelheid bij een budget provider tussen de € 32,50 en € 41,50 per maand betaalt.

Dit betekent voor een internetsnelheid van 100 Mb/s een prijsbesparing van € 72,- tot € 252,- per jaar. Een makkelijke manier om te besparen op je internet abonnement is door te kiezen voor een budget provider in plaats van een premium provider.

TIP: Heb je nu een internet en tv abonnement van KPN en bevalt KPN TV? Stap dan over naar budget provider Budget Alles in 1 voor hetzelfde aanbod met KPN internet en tv, tegen een lagere prijs.

3. Je hebt een hogere internetsnelheid dan nodig

Bij het afsluiten van een internet abonnement geldt in principe de regel: hoe hoger de internetsnelheid, hoe hoger de maandprijs. Het is daarom aan te raden uit te zoeken welke internetsnelheid jij écht nodig hebt, zodat je niet onnodig te veel betaalt.

Zo kan je met een tweepersoonshuishouden ervoor kiezen om een alleen internet abonnement met 150 Mb/s af te sluiten voor ongeveer € 47,50 per maand. Maar over het algemeen heb je al ruim voldoende aan een snelheid van 100 Mb/s. Deze snelheid is al af te sluiten vanaf € 32,50 per maand. Een groot verschil waarmee je makkelijk veel geld kan besparen!

Wil jij weten welke snelheid jij nodig hebt? Lees daarvoor onze tips of bekijk de adviessnelheid op basis van de grootte van je huishouden in ons artikel ‘welke internetsnelheid heb ik nodig‘.

Tips voor het goedkoopste internet abonnement

Kortom, voor het goedkoopste internet abonnement voor jouw situatie, raden we aan rekening te houden met de volgende tips:

 1. Stap elk jaar over met een internet aanbieding: check dan vooral de aanbiedingen waarbij je 5 of 6 maanden een actietarief betaalt.
 2. Kies voor een budget provider i.p.v. een premium provider: check bij een alles in 1 of internet en tv abonnement wel of die provider ook jouw favoriete zenders aanbiedt.
 3. Kies niet meer internetsnelheid dan je nodig hebt.