Maximale internetsnelheid adres

Welke maximale internet snelheid jij kunt ontvangen op je adres ligt aan verschillende factoren. Lees op deze pagina hoe de daadwerkelijke internet snelheid tot stand komt.

Wat is mijn maximale downloadsnelheid?

De maximale downloadsnelheid die je kunt behalen is afhankelijk van het type internet dat beschikbaar is op jouw adres. Er zijn drie typen internet: ADSL, kabel en glasvezel internet.

Niet alle internettypen zijn op ieder adres beschikbaar. Daarnaast verschilt het ook per adres welke snelheid je kunt behalen. In veel gevallen ligt de daadwerkelijke snelheid via WiFi lager. De internet postcodecheck geeft je een overzicht welke typen internet op jouw adres beschikbaar zijn én hoe hoog de internet snelheid is.

Internet typeMaximale downloadsnelheidMaximale uploadsnelheid
ADSL200 Mb/s20 Mb/s
Kabel1000 Mb/s50 Mb/s
Glasvezel750 Mb/s750 Mb/s

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Niet iedereen heeft natuurlijk dezelfde internetsnelheid nodig. Dit verschilt per persoon. Voor het gemak onderscheiden we drie categorieën: licht, gemiddeld en zwaar gebruik.

Licht gebruik: 20 Mbit/s

Je bent een licht gebruiker wanneer je voornamelijk op het internet surft en mailtjes verstuurd. Verder kijk je bijvoorbeeld wel eens op Social media en nieuwssites. Val jij onder de categorie lichtgebruiker? Dan raden we je aan te kiezen voor een snelheid van 20 Mbit/s aan. Zo heb je én goedkoop internet én kun je gewoon lekker surfen!

Gemiddeld verbruik: 50 Mbit/s - 100 Mbit/s

Wanneer je binnen je huishouden met meerdere computers, smartphones en tablets van het internet gebruik maakt en af en toe bestanden downloadt of streamt, dan val je binnen de gemiddelde verbruikers. Bij gemiddeld verbruik raden we aan om te kiezen voor een snelheid van 50 tot 100 Mbit/s.

Zwaar gebruik: 100 Mbit/s of meer

Wanneer je regelmatig bestanden downloadt en streamt en/of online games speelt, dan mag je jezelf een zwaar internet gebruiker noemen. We raden in dit geval aan te kiezen voor een snelheid van minimaal 100 Mbit/s.

speed test wifi

Internet snelheid

De snelheid van je internet thuis is tegenwoordig erg belangrijk. Niemand zit meer te wachten op een trage internetverbinding. Alle providers zijn verplicht om de werkelijke te verwachten snelheid op je adres te laten zien.

Zoals eerder benoemd verschilt de internet snelheid per internet type. Met ADSL kun je een maximale downloadsnelheid van 200 Mbit/s halen. Bij kabel internet ligt deze snelheid op 500 Mbit/s, op sommige plekken is het zelfs mogelijk een snelheid van 1000 Mbit/s te halen. Glasvezel heeft een maximaal haalbare internet snelheid van 750 Mbit/s. Glasvezel is helaas nog niet overal beschikbaar, met de glasvezel check weet je binnen één minuut of je glasvezel kunt ontvangen.

Benieuwd naar wat je huidige internet snelheid is? Doe hier de internet speedtest.

Meer informatie over internet snelheid

Daadwerkelijke internet snelheid

Het voordeel bij kabel- en glasvezel internet is dat de maximale downloadsnelheid ook de daadwerkelijke snelheid is. Bij ADSL internet kan de internet snelheid in de praktijk sterk verschillen van de beloofde internetsnelheid. Dit heeft te maken met de techniek die gebruikt wordt. Omdat ADSL internet via een koperdraad wordt geleverd, gaat er snelheid verloren naarmate de koperdraadkabel langer is. Woon je verder weg van de wijkcentrale? Dan gaat er internet snelheid verloren.

Met kabel- en glasvezel internet haal je wel altijd de beloofde snelheid. Hier maakt het niet uit hoe ver je van de wijkcentrale af woont.

Soorten DSL

Tegenwoordig zijn er twee varianten van DSL internet: ADSL2+ en VDSL2. Bij ADSL is de maximale downloadsnelheid van 20 Mbit/s terwijl dat bij VDSL 200 Mbit/s is.

Het enige nadeel is dat bij VDSL de afstand tot de wijkcentrale maximaal 2100 meter mag zijn. Bij ADSL mag dit zeven kilometer zijn. Het probleem met VDSL wordt opgelost door extra straatverdelers te plaatsen. Dit houdt in dat de straatkastjes, die tevens geschikt zijn voor glasvezel, geactiveerd worden voor VDSL2. De maximale downloadsnelheid wordt bij VDSL vaker gehaald dan bij ADSL. Vrijwel alle providers bieden VDSL aan.

maximale internetsnelheid in jouw woonplaats

Ben je op zoek naar maximale internetsnelheid in jouw stad? Hieronder hebben we een aantal steden uitgelicht waarin we de staat van het internet onder de loep nemen. Staat jouw stad er niet tussen dan kun je altijd de internet postcodecheck doen om de situatie op jouw postcode te bekijken.