Maximale internetsnelheid adres
9.5 van klanten op Kiyoh

Maximale internetsnelheid adres

De maximale internetsnelheid op jouw adres is afhankelijk aan verschillende factoren. Op deze pagina lees je hoe de daadwerkelijke internetsnelheid tot stand komt.

Of check direct jouw maximale internetsnelheid met de postcodecheck:

9.5 van klanten op Kiyoh
Thuiswinkel partner via Keuze.nl

Wat is mijn maximale downloadsnelheid?

Als we het hebben over de internetsnelheid, hebben we het over de downloadsnelheid. De maximale downloadsnelheid die je kunt behalen is afhankelijk van het type internetverbinding dat op jouw adres beschikbaar is. Er zijn drie type internetverbindingen: DSL, kabel en glasvezel internet.

Check jouw maximale downloadsnelheid

Niet alle internetverbindingen zijn op ieder adres beschikbaar. Daarnaast verschilt het ook per adres welke snelheid je kunt behalen.

Benieuwd naar jouw maximale downloadsnelheid? Met de internet postcodecheck heb je meteen inzicht van welke type internetverbindingen en snelheden er op jouw adres beschikbaar zijn.

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

De maximale internetsnelheid van een internetverbinding is vaak veel te hoog en onnodig duur om af te sluiten. Daarnaast heeft niet iedereen dezelfde internetsnelheid nodig. Wat een goede internetsnelheid is, verschilt per huishouden. Voor het gemak onderscheiden we drie categorieën huishoudens voor een aanbevolen internetsnelheid op basis van: licht, gemiddeld en zwaar gebruik.

Licht gebruik: 20 – 50 Mb/s

Je valt binnen de categorie ‘lichtgebruiker’ wanneer je alleen of met twee personen in je huishouden tegelijk van het internet gebruik maakt. Je gebruikt het internet voornamelijk voor browsen en het openen en versturen van mailtjes. Verder kijk je bijvoorbeeld wel eens op social media en nieuwssites. Val jij onder de categorie lichtgebruiker? Dan raden we je aan te kiezen voor een snelheid van 20 – 50 Mb/s. Maak je in het huishouden tegelijk gebruik van internet en tv? Kies dan voor minimaal 30 Mb/s. Zo heb je goedkoop internet en voldoende snelheid voor jouw internetgebruik.

internet vergelijken voor licht gebruiker

Gemiddeld verbruik: 50 – 100 Mb/s

Maken twee tot drie personen in jouw huishouden tegelijk gebruik van het internet? Dan valt jouw huishouden in de categorie ‘gemiddelde gebruiker’. Bij een gemiddeld gebruik raden we aan om te kiezen voor een snelheid van 50 tot 100 Mb/s. Hiermee heb je voldoende snelheid om tegelijkertijd gebruik te maken van interactieve tv, streamen, browsen of YouTube filmpjes te bekijken in hoge kwaliteit.

internet vergelijken voor gemiddelde gebruiker

Zwaar gebruik: 100 Mb/s of meer

Wanneer je met meer dan drie personen tegelijk regelmatig bestanden downloadt, streamt en/of online games speelt, valt jouw huishouden onder de categorie ‘zwaar internet gebruiker’. We raden in dit geval aan te kiezen voor een snelheid van minimaal 100 Mb/s.

internet vergelijken voor zwaar gebruiker

speed test wifi

Internetsnelheid per internetverbinding

De snelheid van je internet thuis is tegenwoordig erg belangrijk. Niemand zit meer te wachten op een trage internetverbinding. Maar soms is de internetsnelheid van je abonnement ook beperkt, door jouw keuze voor het type internetverbinding. We onderscheiden drie type internetverbindingen en hun maximale internetsnelheid:

  1. (A)DSL-internet: DSL is de goedkoopste internetverbinding en op vrijwel elke postcode beschikbaar. Met DSL kunnen sommige postcodes een maximale downloadsnelheid tot 200 Mb/s halen. Maar aangezien de maximale snelheid met DSL afhankelijk is van de afstand tot de wijkcentrale, kan je snelheid met DSL ook beperkt zijn tot bijvoorbeeld 25 Mb/s. Gebruik de DSL postcodecheck om te zien wat de maximale snelheid met DSL is op jouw adres.
  2. Kabel internet: Ook kabel internet is op de meeste postcodes wel beschikbaar. Met kabel internet kan je een internetsnelheid tot 600 Mb/s afsluiten. Op sommige postcodes, voornamelijk in grote steden, is er met kabel internet zelfs al een maximale snelheid tot 1000 Mb/s te behalen. Kabel internet wordt landelijk alleen aangeboden door Ziggo. Met de Ziggo postcodecheck weet je meteen of kabel ook op jouw adres beschikbaar is.
  3. Glasvezel internet: Met glasvezel internet kan je een maximale internetsnelheid van 750 Mb/s tot soms ook 1000 Mb/s afsluiten. Bijzonder aan glasvezel internet is dat de download- en uploadsnelheid even hoog zijn. Dit maakt glasvezel de snelste internetverbinding. Helaas is glasvezel nog beperkt beschikbaar. Benieuwd of glasvezel al op jouw adres beschikbaar is? Met de glasvezel check weet je binnen één minuut of jij al glasvezel kunt ontvangen.
Internet type Maximale downloadsnelheid Maximale uploadsnelheid
(A)DSL 200 Mb/s 20 Mb/s
Kabel 1000 Mb/s 50 Mb/s
Glasvezel 1000 Mb/s 1000 Mb/s

Haal de maximale snelheid uit je abonnement met DSL

Kies je voor internet met DSL? Check dan goed met jouw postcode welke maximale snelheid je op jouw adres kan behalen t.o.v. het abonnement. Is de maximale snelheid met DSL op jouw adres bijvoorbeeld maar tot 50 Mb/s? Kies dan niet voor een DSL abonnement met 100 Mb/s. Je krijgt er niet meer snelheid voor terug, maar betaalt vaak wel meer.

Huidige internetsnelheid

Benieuwd wat je huidige internetsnelheid met je abonnement is? Doe hier de internet speedtest.

Meer informatie over de internetsnelheid

Daadwerkelijke internetsnelheid

Het voordeel bij kabel- en glasvezel internet is dat de maximale downloadsnelheid ook de daadwerkelijke snelheid is.

Bij DSL internet kan de internetsnelheid in de praktijk sterk verschillen van de beloofde internetsnelheid. Dit heeft te maken met de techniek die gebruikt wordt voor DSL. Omdat DSL internet via een koperdraad wordt geleverd, gaat er snelheid verloren naarmate de koperdraadkabel langer is. Woon je verder weg van de wijkcentrale? Dan gaat er internetsnelheid verloren.

Met kabel- en glasvezel internet haal je wel altijd de beloofde snelheid. Hier maakt het niet uit hoe ver je van de wijkcentrale af woont.

Soorten DSL

DSL is de verzamelnaam voor verschillende vormen van breedband. Tegenwoordig zijn er twee varianten van DSL internet: ADSL2+ en VDSL2. Met ADSL behaal je een maximale downloadsnelheid van 20 Mb/s, terwijl dat bij VDSL tot 200 Mb/s is. Een groot verschil dus.

Voor- en nadelen van DSL

Een groot voordeel van DSL internet is dat DSL op nagenoeg elke postcode wel beschikbaar is en ook de goedkoopste internetverbinding voor thuis. Maar jouw afstand tot de wijkcentrale bepaalt helaas ook jouw maximale internetsnelheid met DSL. Hierdoor krijg je bij een grote afstand tot de wijkcentrale al snel de lagere snelheid met ADSL.

Met VDSL mag de afstand tot de wijkcentrale namelijk maximaal 2100 meter zijn. Bij ADSL mag dit zeven kilometer zijn. Hierdoor wordt de maximale downloadsnelheid bij VDSL vaker gehaald dan bij ADSL.

Maximale internetsnelheid in jouw woonplaats

Ben je op zoek naar Maximale internetsnelheid in jouw stad? Hieronder hebben we een aantal steden uitgelicht waarin we de staat van het internet onder de loep nemen. Staat jouw stad er niet tussen dan kun je altijd de internet postcodecheck doen om de situatie op jouw postcode te bekijken.