Internet verhuizen checklist: het stappenplan voor als je gaat verhuizen

internet verhuizen stappenplan

Ga je binnenkort verhuizen? Bij een verhuizing moet je aan veel dingen denken. Het regelen van een internet abonnement wordt daarom vaak vergeten. Met als resultaat, soms weken lang zonder internet in een nieuw huis. Dit gaat jou niet gebeuren. We helpen je op weg met onderstaand stappenplan.

Stap 1: Check je huidige internet abonnement

Een verhuizing kan soms een goed moment zijn om te kijken of je huidige abonnement nog bij jou past of dat je goedkoper internet op je nieuwe adres ontvangt. Maar allereerst is het handig om te checken of jij al contractvrij bent of dat je nog een vast contract hebt lopen.

  • Vast contract:

    Heb je nog een contract lopen met een vaste einddatum? Dan neem je in principe je huidige contract mee naar naar je nieuwe adres.

    Wil je het contract toch opzeggen? Check dan goed de opzegvoorwaarden. Als je je abonnement eerder opzegt, riskeer je namelijk dat je provider je om een afkoopsom vraagt.

  • Contractvrij:

    Is de contractdatum van je internet abonnement al verlopen of verloopt je contract wanneer je verhuist? Dan ben je vrij om over te stappen van provider.

Stap 2: Gebruik de internet postcodecheck

Ben je contractvrij? Gebruik de vergelijker en vergelijk internet providers om te zien welke abonnementen en verbindingen er op je nieuwe adres beschikbaar zijn. Mogelijk kan je nu andere verbindingen kiezen. Zo kan het dat glasvezel internet op je huidige postcode niet beschikbaar is, en op je nieuwe postcode wel.

Houd bij het overstappen van provider rekening met de opzegtermijn van 30 dagen. Begin dus op tijd met internet vergelijken.

Check of je internet provider op je nieuwe adres levert

Het kan ook voorkomen dat je huidige provider niet op je nieuwe adres levert. Gebruik daarom op tijd de internet postcodecheck om te zien of jouw provider op je nieuwe adres beschikbaar is.

Levert je provider niet op je nieuwe adres? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je provider. De meeste providers gaan hier makkelijk mee om en vragen jou alleen een geldig verhuisbewijs te sturen.

Stap 3: Geef je verhuisdatum door

Blijf je bij je huidige internet provider? Geef dan op tijd je verhuisdatum door. Afhankelijk van je huidige provider zal je dit al enkele weken tot soms zelfs enkele dagen voor de verhuisdatum moeten doorgeven.

Zeg je internet abonnement zelf op

Let op: stap je over van internet provider? Omdat je wijzigt van adres is het niet mogelijk om gebruik te maken van de overstapservice. Je zal dus zelf op tijd je contract moeten opzeggen. Houd ook daarbij rekening met 30 dagen opzegtermijn.

Internet verhuizen per provider

Benieuwd wanneer je uiterlijk je verhuisdatum moet doorgeven en of je internet provider kosten in rekening brengt? We hebben de regels per provider voor je uitgezocht:

Provider Uiterlijke termijn verhuizing doorgeven: Kosten verhuisservice
Budget logo 2 weken Gratis
KPN logo 3 weken Gratis
Online nl logo 2 weken Gratis
Oxxio logo 2 weken Gratis
T-Mobile logo 1 maand Gratis
XS4ALL logo 3 weken Gratis
Youfone logo 30 dagen Gratis
Ziggo logo 3 dagen Gratis


Stap 4: Controleer de wijziging

Controleer ten slotte altijd bij zowel je oude als nieuwe providers of alles goed is doorgegeven, dat voorkomt eventuele problemen.


Doe de postcodecheck