Internetprovider KPN spreekt over toekomst internetproviders en telecomaanbieders

KPN voorspelt minder internetproviders en telecomaanbieders op de markt. Het is echter verre van zeker of die voorspelling uit gaat komen.

Kort geleden sprak de internetprovider KPN zich uit over de toekomst van de internet- en telecommarkt. Daaruit kon worden afgeleid dat KPN zichzelf in de toekomst ziet als een van de weinig internetproviders en telecomaanbieders. Volgens KPN zal de internet- en telecommarkt gedomineerd worden door ongeveer drie aanbieders waarvan er één zich richt op het mobiele netwerk.

Voor de consument betekent dit dat er minder te kiezen valt tussen internet- en mobiele providers wanneer er slechts drie overblijven. Er wordt echter wel verwacht dat er naast de drie grootmachten nog wat kleinere spelers actief zullen zijn. Deze hebben echter geen eigen netwerk tot hun beschikking doordat de grote providers de netwerken in handen hebben. Dit zal ertoe leiden dat de kleinere aanbieders afhankelijk zijn van hetgeen wat de grote providers willen verhuren. Niet alleen kan de data beperkt worden maar ook de snelheid van het verhuurde netwerk.

Niet elke internetprovider ziet de toekomst zoals KPN. De internetprovider en telecomaanbieder Vodafone is van mening, dat in deze toekomst, de consument te weinig keuze heeft en benadeeld zal worden door het gebrek aan concurrentie op de internet- en telecommarkt. Dit heeft tot gevolg dat de prijzen zullen stijgen doordat er minder concurrentie is. Tevens zouden de internetproviders veel invloed kunnen hebben op het bepalen wat er voor de consument toegankelijk is, denk hierbij aan de de verhouding tussen prijs en snelheid.

Vroeger heeft KPN vele glasvezel leveranciers overgekocht om een dominante positie te vergaren binnen de glasvezel aanbieders. In reactie daarop zijn kleinere kabelaanbieders gefuseerd tot Ziggo. Ondanks de fusies en overnames van internetproviders en telecomaanbieders heeft Nederland hedendaags nog steeds concurrentie op de internet- en telecommarkt. Het is dus niet zeker of de toekomst voorspelling van KPN uit zal komen.

» Bekijk hier het huidige aanbod van internet- en telecomaanbieders