Welke internetsnelheid heb ik nodig voor gamen?

man aan het gamen achter de pc
Ben je lekker aan het gamen, dan is niets zo irritant als wachten op vertraging. Daarvoor wil je een goede internetsnelheid hebben, maar welke internetsnelheid heb je dan nodig? We vertellen je onze tips voor een snelle internetverbinding voor jouw situatie, maar ook hoe je je snelheid nog meer kan verbeteren op basis van ping en internetbereik.

1. Check je internetsnelheid

Welke internetsnelheid je nodig hebt, is afhankelijk van welk spel je vaak speelt. Spellen als World of Warcraft, Fortnite op je computer, maar ook sommige spellen voor de Playstation of XBox, vragen veel bandbreedte. Hoe hoger jouw internetsnelheid, hoe sneller het spel is geladen.

Voor een simpele game heb je al genoeg aan een downloadsnelheid van 25 Mb/s. Maar wil je zeker weten dat je zelfs met de zwaarste games genoeg snelheid hebt? Kies dan voor een internetsnelheid van 50 Mb/s, dan zit je altijd goed, welke game je ook speelt.

Maar deze snelheid is slechts voor jou om mee te gamen. Woon je met meer mensen in een huishouden, tel dan voor elke persoon 25 Mb/s erbij op. En zijn er meer gamers op jouw internetverbinding? Tel dan 50 Mb/s voor elke gamer erbij op.

Aanbevolen internetsnelheid voor gamen

Totaal kom je dan op de volgende aanbevolen internetsnelheden afhankelijk van de grootte van jouw huishouden:

Grootte huishouden Aanbevolen internetsnelheid
1 persoon 50 Mb/s
2 – 3 personen 50 – 100 Mb/s
3 – 4 personen 100 Mb/s – 200 Mb/s
4+ personen 200 – 300 Mb/s


Heb je nu een internet abonnement lopen? Dan kan je je internetsnelheid vaak tussentijds verhogen bij je huidige provider. Houd er wel rekening mee dat je maandbedrag hierdoor omhoog gaat.

En soms kan je je internetsnelheid niet verhogen naar jouw ideale snelheid vanwege de maximale internetsnelheid op je adres. Dit verschil per type internetverbinding.

Beste internetverbinding

Ben je al contractvrij? Dan raden we aan om te kijken of jij kabel of glasvezel internet kan ontvangen. Hiermee ontvang je stabiel en snel internet. Vooral glasvezel is de ideale internetverbinding voor een gamer. Dit is snel en meestal maar ietsjes duurder dan goedkoop internet met een DSL-verbinding.

2. Check je ping snelheid

Als gamer heb je vast wel eens van het woord ‘latency’ of ‘ping’ gehoord. De snelheid van ping geeft aan hoeveel tijd er nodig is om jouw handelingen door te geven aan de netwerkserver en weer terug. Dit wordt aangegeven in milliseconden (ms). Deze wil je zo laag mogelijk hebben. Want hoe lager de ping, hoe sneller jouw reactietijd zichtbaar is op het scherm.

De invloed van ping op je game prestaties

Je ping heeft namelijk een grote impact op jouw spelprestaties. Vooral als het gaat om een online multiplayer game. Met zo’n type spel is het bijna onmogelijk om te winnen als je ping heel hoog is (+150 ms). Jouw beweging in het spel komt met een hoge latency traag in beeld, terwijl de tegenspeler met een lagere latency je daardoor te snel af kan zijn. Dit wil je niet.

Wat is een goede ping?

Een ping tussen de 0 en 50 milliseconden is het best om zorgeloos online te kunnen gamen.

Je ping snelheid testen

Benieuwd naar jouw huidige ping snelheid? Je kan je snelheid checken met de Ookla-speedtest. Hiermee zie ook gelijk wat jouw huidige download- en uploadsnelheid is.

Je ping snelheid verbeteren

Een goede ping snelheid hangt samen met genoeg bandbreedte en internetbereik. Maar er zijn nog enkele dingen die je kan doen die van invloed zijn op je ping:

3 tips om je ping snelheid te verlagen:

  1. Speel je game vooral op momenten waarop het internet weinig wordt gebruikt in je huishouden; Dit is alleen nodig als je niet voldoende bandbreedte ontvangt.
  2. Sluit alle andere programma’s op je pc of laptop.
  3. Check of je pc of laptop voldoende capaciteit heeft voor het spel; Met o.a. voldoende werkgeheugen en een snelle videokaart.

3. Check je internetbereik

Ook als je genoeg internetsnelheid en een lage ping hebt, ben je er vaak nog niet. Want het is ook belangrijk dat het bereik van je internetverbinding stabiel blijft tijdens het spel.

Hiervoor kan je zorgen door dichter bij de router te zitten. Maar het beste kan je de internetkabel direct aansluiten op je pc, laptop of game console.

Conclusie

Kortom, dit heb je nodig om zorgeloos te gamen:

  • een downloadsnelheid van 50 Mb/s per gamer op je internetverbinding;
  • een ping snelheid van lager dan 50 ms;
  • een bedrade internetverbinding.