Welke internetsnelheid heb ik nodig?

man checkt internetsnelheid thuis met mobiele telefoon achter de laptop
Tegenwoordig bieden providers internet abonnementen aan met snelheden vanaf 20 Mb/s tot zelfs 1000 Mb/s. Welke snelheid jij nodig hebt, ligt aan waar je het internet voor gebruikt en met hoeveel gebruikers je het netwerk deelt. We geven je tips om makkelijk te achterhalen welke internetsnelheid jij nodig hebt.

Een goede internetsnelheid voor jouw huishouden

Het is belangrijk om na te gaan wat je allemaal doet op het internet. Ga eens na hoeveel telefoons, tablets en laptops er in jouw huishouden tegelijkertijd worden gebruikt voor het internet. Je verbruik en de grootte van je huishouden hebben invloed op de snelheid die je nodig hebt.

Voor een goede internetsnelheid adviseren wij een snelheid van 25 Mb/s per persoon binnen je huishouden. Daarmee zit je altijd goed. Een gemiddeld huishouden (met 3 of 4 personen) heeft vaak voldoende aan een snelheid tot 100 Mb/s.

Maar zijn er gamers binnen het huishouden? Dan moet je rekening houden met een hogere internetsnelheid voor gamen. Voor elke gamer in een huishouden rekenen we 50 Mb/s.

Adviesnelheid per huishouden

Voor het gemak hebben we hieronder voor vijf verschillende groottes van huishoudens een adviessnelheid op een rij gezet. We gaan met dit advies uit van het aantal gebruikers dat tegelijk van het internet gebruik maakt. Zo heb je altijd voldoende bandbreedte.

Grootte huishouden Aanbevolen internetsnelheid
t/m 2 personen 25 – 75 Mb/s Vergelijk het aanbod
3 personen 75 – 100 Mb/s Vergelijk het aanbod
4 personen 100 Mb/s – 150 Mb/s Vergelijk het aanbod
5 personen 150 – 200 Mb/s Vergelijk het aanbod
5+ personen + 200 Mb/s Vergelijk het aanbod


Beschikbaarheid type internetverbinding en de maximale internetsnelheid

Handig dat je nu weet welke snelheid ideaal is voor jouw huishouden. Maar vervolgens is de internetsnelheid die je kan ontvangen, afhankelijk van de beschikbaarheid op jouw adres.

Op basis van jouw postcode kan je bepaalde type internetverbindingen ontvangen. De meeste huishoudens ontvangen kabel en DSL internet, maar glasvezel is nog niet overal beschikbaar. ook afhankelijk van het type internetverbinding kan je een bepaalde maximale internetsnelheid ontvangen.

Zo kan je met DSL-internet geen hogere snelheid dan 200 Mb/s halen, terwijl je met kabel en glasvezel soms zelfs tot 1000 Mb/s kan behalen. Daarnaast kunnen sommige postcodes met DSL ook maar een beperkte snelheid tot bijvoorbeeld 25 Mb/s halen. Geldt dit voor jouw postcode? Kies dan voor een hogere snelheid met kabel of glasvezel, als deze beschikbaar zijn.

Welke uploadsnelheid heb ik nodig?

We hebben het met internetsnelheid bijna altijd over de downloadsnelheid, omdat deze snelheid het meest wordt gebruikt. Naast de downloadsnelheid, heb je ook nog de uploadsnelheid. Deze snelheid gebruik je als je iets naar iemand anders verstuurt.

Bijvoorbeeld wanneer je een e-mail met bijlage verstuurt of een foto op Facebook plaatst. De uploadsnelheid wordt alleen gebruikt wanneer je data van het ene apparaat naar een ander apparaat of server verstuurt.

Hoe hoger de uploadsnelheid, hoe sneller dit bestand is verstuurd. Wanneer je af en toe een bijlage of wat foto’s/video’s verstuurt is een uploadsnelheid van 2 tot 5 Mb/s voldoende.

Verstuur je vaker een bijlage of voer je veel videogesprekken voor je werk vanuit huis? Dan adviseren te letten op abonnementen met een uploadsnelheid van minimaal 8 Mb/s.

Als je internet voor thuis gaat vergelijken zal je zien dat de uploadsnelheid vaak één tiende van de downloadsnelheid is. Alleen bij glasvezel internet is de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid.

Vergelijk internet providers en snelheden

Benieuwd welke type internetverbindingen en snelheden jij kan ontvangen? Vul je postcode in voor de internet vergelijker. Hiermee zie je snel wat op jouw adres beschikbaar is. We geven je daarbij ook een advies om voor een bepaalde verbinding te kiezen, afhankelijk van jouw beschikbaarheid.