Glasvezel Vergelijken

Wil je glasvezel vergelijken? In Nederland bieden 6 glasvezel aanbieders maar liefst 82 verschillende glasvezel pakketten aan. Hoe ziet jouw ideale glasvezel internet pakket er uit? Daar helpen we graag bij. Bedenk wat je belangrijk vindt bij een glasvezel abonnement en begin met succesvol glasvezel vergelijken.

Glasvezel internet vergelijken

Door glasvezel te vergelijken kies je het glasvezel abonnement dat het beste bij je past. Je hebt de keuze uit verschillende glasvezel aanbieders, internet snelheden en type abonnementen. Voordat je glasvezel gaat vergelijken is het handig om te bedenken wat jij belangrijk vind in een glasvezel abonnement. Stel jezelf daarom een aantal vragen.

Bedenk je als eerste naar wat voor internet snelheid je op zoek bent. Glasvezel abonnementen worden aangeboden vanaf 50 Mb/s tot een snelheid van maar liefst 750 Mb/s. Weet je niet wat voor snelheid het beste past in jouw situatie? Een vuistregel: Meestal is een snelheid boven de 200 Mb/s ruim voldoende voor een gemiddeld gezin waarbij je met meerdere apparaten tegelijk op internet wil kunnen.

Wil je daarnaast een glasvezel abonnement met alleen internet, internet en tv of alles in 1 Gebruik je geen vaste telefoon en kijk je bijna nooit televisie? Kies dan voor alleen glasvezel internet. Kijk je wel televisie? Dan loont het vaak om ook de alles in 1 abonnementen te bekijken naast de internet en tv pakketten. Glasvezel aanbieders bieden namelijk vaak pakketkortingen aan bij alles in 1 abonnementen, waarmee je voordeliger uit bent.

Glasvezel internet

  • Maximale downloadsnelheid : 750 Mb/s
  • Super snelle uploadsnelheid
  • 6 glasvezel aanbieders
  • 82 glasvezel abonnementen

Glasvezel check

Helaas is glasvezel internet nog niet overal in Nederland beschikbaar. Slechts 49% van alle huishoudens in Nederland is aangesloten op het glasvezel netwerk. Met de glasvezel check zie je direct of glasvezel internet al op jouw postcode is uitgerold.

Glasvezel aanbieders vergelijken

In Nederland leveren 6 glasvezel aanbieders samen 82 glasvezel abonnementen. Door glasvezel aanbieders te vergelijken vindt je een glasvezel aanbieder die het beste bij je past. De glasvezel aanbieders verschillen onderling in kwaliteit service en glasvezel abonnementen die zij leveren. Wil je meer weten over een provider? Klik dan op een logo en lees meer informatie over deze glasvezel aanbieder. Of bezoek de specifieke KPN glasvezel pagina.

Glasvezel vergelijken

Alles in 1 glasvezel vergelijken

Met Alles in 1 glasvezel krijg je naast razendsnel glasvezel internet ook televisie en telefonie in 1 pakket. Verschillende providers bieden dit soort pakketten aan en verschillen vaak in prijs en het aantal zenders dat wordt aangeboden in het basis pakket. Glasvezel aanbieders geven vaak hoge kortingen bij Alles in 1 pakketten, daarom is het bijna altijd gunstig om over te stappen.

100 Mbit/s Alles in 1
70 Zenders 44 HD Zenders
55,00 per maand
check
100 Mbit/s Alles in 1
78 Zenders 57 HD Zenders
59,50 per maand
check
100 Mbit/s Alles in 1
66 Zenders 36 HD Zenders
52,50 per maand
check

KPN glasvezel

KPN is naast de grootste aanbieder van glasvezel pakketten ook de beheerder van een groot deel van het totale glasvezel netwerk. Dit betekent dat KPN verantwoordelijk is voor het onderhoud en de uitbreiding van het glasvezel netwerk. Daarnaast biedt KPN als glasvezel aanbieder ook verschillende glasvezel abonnementen met verschillende snelheden aan. Lees hier meer over KPN glasvezel.

Ziggo glasvezel

Wij krijgen vaak vragen over Ziggo glasvezel en of bezoekers zich hiervoor kunnen aanmelden. Helaas levert Ziggo geen glasvezel internet. Het grootste gedeelte van het Ziggo netwerk bestaat weliswaar uit glasvezel kabels maar voor het laatste stukje kabel naar de woningen gebruikt Ziggo een COAX (tv) kabel. Hoewel de snelheid van kabel internet iets lager ligt dan glasvezel internet, geldt Ziggo internet als een prima alternatief voor wie geen glasvezel internet kan ontvangen.

Glasvezel

De vraag naar glasvezelaansluitingen in Nederland wordt steeds groter. En dat is niet vreemd want de voordelen van
glasvezel zijn groot ten opzichte van DSL- en kabel internet. Glasvezel staat als een paal boven water staat en het
glasvezelnetwerk landelijk wordt steeds verder uitgerold.

Glasvezel is het snelste internet van dit moment vanwege de techniek waarmee informatie verwerkt wordt. Met glasvezel
wordt data via lichtsignalen verstuurd in bundels van sterke draden van speciaal glas. Dit maakt glasvezel dan ook zo
geschikt om over grote afstanden data te versturen, zonder dat de internetsnelheid hierdoor beïnvloed wordt. Zo kan over
vele kilometers glasvezelkabel gelegd worden tot aan je woning, zonder dat dit de internetsnelheid beïnvloedt.

Niet voor niets wordt het glasvezelnetwerk het netwerk van de toekomst genoemd, omdat in theorie nog hogere snelheden
mogelijk in de toekomst. Hoe hoog? Dat is de vraag. Nu is dat in principe nog onbegrensd. Glasvezel is niet alleen
supersnel maar heeft nog meer voordelen.

Wat zijn de voordelen van glasvezel?

  • Je kunt even snel uploaden en downloaden
  • Meest stabiele verbinding met de minste kans op storingen
  • Altijd de beloofde internetsnelheid bij je abonnement.
  • Internetsnelheid is niet beïnvloedbaar

Glasvezel internetsnelheid

Glasvezel internet is razendsnel. Vanwege de hoge internetsnelheid en stabiliteit is glasvezel internet met name zeer geschikt voor grote huishoudens, of bij zwaar internet gebruik. Woon jij bijvoorbeeld met een groot gezin samen of in een studentenhuis? Dan zit je een groot deel van de tijd waarschijnlijk niet in je eentje op internet en kan netwerk makkelijk overbelast raken. Glasvezel is prima geschikt om met meerdere apparaten tegelijkertijd verbonden te zijn met het internet. Of je nou tegelijkertijd wil YouTuben, gamen, lekker surfen of Netflixen, het kan allemaal.

En werk je bijvoorbeeld als zelfstandige met een kantoor aan huis? Dan kan glasvezel ook de beste oplossing zijn voor je werksituatie. Het is bij uitstek geschikt voor wie veel zware documenten moet downloaden en/of uploaden of zware programma’s moet draaien.

Glasvezel internet en televisie

Kijk je graag televisie? Dan haal je met glasvezel internet en interactieve televisie nog meer uit een internet abonnement. Waarom? Televisie kijken wordt via een glasvezel verbinding namelijk nog leuker met haarscherp beeld en kraakhelder geluid. Met glasvezel heb je voldoende snelheid om ultra HD tv te kijken. Dit kan nog niet bij alle providers, maar KPN glasvezelbijvoorbeeld biedt internet en tv pakketten aan met 4K kwaliteit. Of jij of je huisgenoten nu top kwaliteit televisie willen kijken op je tv, laptop of tablet. Met standaard interactieve televisie kijk je op al je apparaten.

Alleen internet glasvezel

Maak jij vrijwel alleen nog maar gebruik van internet, kijk je geen reguliere televisie (meer) en bel je met je smartphone in plaats van de vaste telefoon? Dan kun je overwegen om te kiezen voor alleen internet met glasvezel. Daarmee bekijk je je favoriete Netflix aanbod of uitzending gemist, zonder haperingen en met een super stabiele verbinding. Met alleen internet glasvezel ben je wel verzekerd van een supersnelle internetverbinding, waarmee je eindeloos kunt streamen, maar niet betaalt voor andere diensten waar je toch niet of nauwelijks gebruik van maakt.

Het verschil tussen glasvezel, (A)DSL en kabel

Glasvezel is in een aantal opzichten anders dan DSL- en kabel internet. Omdat de techniek anders is, heeft dit vooral effect op de internetsnelheid en stabiliteit van je verbinding. Waar DSL- internet over de telefoonlijn geleverd wordt en kabel internet wordt geleverd via de COAX- kabel (of tv-kabel), wordt glasvezel geleverd via het glasvezelnetwerk. Wat moet je weten over glasvezel ten opzichte van DSL en kabel?

Glasvezel vs. DSL

Waar de afstand tot je woning bij DSL wél uitmaakt voor de internetsnelheid, is dit bij glasvezel niet het geval.

Bij een DSL verbinding loopt je verbinding altijd vanuit de centrale via een wijkkast naar jouw woning, die op bepaalde afstand van je woning staat. Woon je verder weg van de wijkcentrale, dan zul je hierdoor een beetje internetsnelheid verliezen. Omdat de glasvezelaansluiting in je woning altijd direct verbonden is met de centrale en dus geen ‘tussenstation’ heeft, heeft dit bij glasvezel geen effect op de internetsnelheid. Je krijgt altijd de beloofde snelheid geleverd.

Bij een DSL-internetverbinding is het internetsignaal en het telefoonsignaal gesplitst. Bel je met vaste telefoon terwijl je tegelijkertijd aan het internetten bent, dan verlies je hier ook snelheid mee

Nu zal het minder vaak voorkomen dan in het verleden omdat steeds minder mensen (tegelijkertijd) bellen met de vaste telefoonlijn. Maar wanneer je tegelijkertijd belt met de vaste lijn én aan het internetten bent, verlies je hiermee ook een beetje internetsnelheid.

Glasvezel vs. kabel

Kabel internet en glasvezel verschillen in de praktijk een stuk minder van elkaar, omdat kabel inmiddels al voor 98% uit glasvezel bestaat. En omdat de kabelverbinding, net als bij glasvezel, ook direct in verband staat met de hoofdcentrale, levert dat je geen snelheidsverlies op. Bovendien heeft iedere kabelaansluiting zijn eigen stukje frequentie op de kabel, waardoor je geen last hebt van de buren. Wat is dan het verschil met glasvezel vraag je je misschien af?

Je kunt met kabel niet even snel uploaden en downloaden, wat met glasvezel wel kan

Het belangrijkste verschil is dat je met kabel internet zo’n 10% van uploadsnelheid hebt ten opzichte van de downloadsnelheid. Dit zul je vooral merken wanneer je veel grote bestanden op het internet wil zetten.

Een tv-abonnement is nog verplicht met kabel internet

Omdat internet via de tv-kabel wordt geleverd neem je automatisch televisiesignaal af. Hier betaal je dan ook voor. Kijk je weinig of geen tv, dan vindt je dit misschien zonde. Het kost je namelijk een paar euro extra in de maand.

Het kabelnetwerk is nog geen open netwerk

Het kabelnetwerk is het enige netwerk dat momenteel nog niet is opengesteld. Daardoor heb je op dit moment nog geen vrije keuze in kabel internet, en is een internet abonnement met kabel relatief duur in vergelijking met glasvezel (en DSL). Het kabelnetwerk moet overigens wel opgesteld worden, wanneer dat precies gaat gebeuren is nog onduidelijk.

Goedkoop glasvezel vergelijken

Wil je het aller goedkoopste glasvezel internet? Bekijk dan de onderstaande tabel. Hier vind je de goedkoopste glasvezel abonnementen per glasvezel aanbieder. Uiteraard zijn de goedkoopste glasvezel abonnemeten ook de pakketten met de laagste snelheid en alleen glasvezel internet. Dit zijn pakketten met alleen glasvezel internet. Maar door scherpe acties en kortingen kunnen de alles in 1 glasvezel abonnementen ook voordelig uitvallen.

AanbiederSoort pakketType internetInternet snelheidPrijs
Oxxio Oxxio Alleen internet Glasvezel50 Mb/s€35,95Check
Budget Alles in 1 Budget Alles in 1 Alleen internet Glasvezel50 Mb/s€37,50Check
Caiway Caiway Alleen internet Glasvezel150 Mb/s€39,95Check
KPN KPN Alleen internet Glasvezel50 Mb/s€42,50Check
XS4ALL XS4ALL Alleen internet Glasvezel100 Mb/s€48,50Check
Online.nl Online.nl Internet en TV Glasvezel50 Mb/s€57,50Check