Glasvezel versus (A)DSL

glasvezel versus adsl

Vorige keer bespraken we al het verschil tussen kabel en glasvezel. Deze week kijken we naar de verschillen tussen glasvezel en (A)DSL.

Afstand tot woning

Waar de afstand tot je woning bij DSL wél uitmaakt voor de internetsnelheid, is dit bij glasvezel niet het geval. Bij een DSL verbinding loopt je verbinding altijd vanuit de centrale via een wijkkast naar jouw woning, die op bepaalde afstand van je woning staat. Woon je verder weg van de wijkcentrale, dan zul je hierdoor een beetje internetsnelheid verliezen. Omdat de glasvezelaansluiting in je woning altijd direct verbonden is met de centrale en dus geen ‘tussenstation’ heeft, heeft dit bij glasvezel geen effect op de internetsnelheid. Je krijgt altijd de beloofde snelheid geleverd.

Niet overal is nog glasvezel beschikbaar, doe daarom de glasvezel check om te zien of jij al glasvezel kunt ontvangen!

Internet en bellen

Bij een DSL-internetverbinding is het internetsignaal en het telefoonsignaal gesplitst. Bel je met vaste telefoon terwijl je tegelijkertijd aan het internetten bent? Dan verlies je hier ook snelheid mee.

Nu zal het minder vaak voorkomen dan in het verleden, omdat steeds minder mensen (tegelijkertijd) bellen met de vaste telefoonlijn. Maar wanneer je tegelijkertijd belt met de vaste lijn én aan het internetten bent, heeft dat dus een nadelig effect op je internetsnelheid.