Glasvezel versus kabel, welke kies jij?

kabel en glasvezel

Kabel internet en glasvezel verschillen in de praktijk een weinig van elkaar, omdat kabel inmiddels al voor 98% uit glasvezel bestaat. En omdat de kabelverbinding, net als bij glasvezel, ook direct in verband staat met de hoofdcentrale, levert dat je geen snelheidsverlies op. Bovendien heeft iedere kabelaansluiting zijn eigen stukje frequentie op de kabel, waardoor je geen last hebt van de buren. Wat is dan het verschil met glasvezel vraag je je misschien af?

Je kunt met kabel niet even snel uploaden en downloaden, wat met glasvezel wel kan

Het belangrijkste verschil is dat je met kabel internet zo’n 10% van uploadsnelheid hebt ten opzichte van de downloadsnelheid. Dit zul je vooral merken wanneer je veel grote bestanden op het internet wil zetten.

Een tv-abonnement is nog verplicht met kabel internet

Omdat internet via de tv-kabel wordt geleverd neem je automatisch televisiesignaal af. Hier betaal je dan ook voor. Kijk je weinig of geen tv, dan vind je dit misschien zonde. Het kost je namelijk een paar euro extra in de maand.

Het kabelnetwerk is nog geen open netwerk

Het kabelnetwerk is het enige netwerk dat momenteel nog niet is opengesteld. Daardoor heb je op dit moment nog geen vrije keuze in kabel internet, en is een internet abonnement met kabel relatief duur in vergelijking met glasvezel (en DSL). Het kabelnetwerk moet overigens wel opengesteld worden, wanneer dat precies gaat gebeuren is nog onduidelijk.

Gratis glasvezel check

Weet je niet zeker of je glasvezel kunt ontvangen? Maak gratis gebruik van onze glasvezel check. Je hoeft alleen je postcode en huisnummer in te vullen, je ziet binnen 2 minuten of jij glasvezel kunt ontvangen.