Doe de internet postcheck om de maximale downloadsnelheid te bepalen

Postcode check voor downloadsnelheidTest hier je internet snelheid. De maximale internet snelheid hangt af van een aantal factoren. Daarnaast is er nog een verschil in de maximale en werkelijke internet snelheid. Wij leggen het aan je uit.

Wat is mijn maximale downloadsnelheid?

De maximale downloadsnelheid die je kunt behalen is afhankelijk van het type internet dat beschikbaar is op jouw adres. Er zijn drie typen internet: ADSL, kabel en glasvezel internet. Niet alle internettypen zijn op ieder adres beschikbaar. Daarnaast verschilt het ook per adres welke snelheid je kunt behalen. De internet postcodecheck geeft je een overzicht welke typen internet op jouw adres beschikbaar zijn én hoe hoog de internet snelheid is.

Internet snelheid

De internet snelheid verschilt per internet type. Met ADSL kun je een maximale downloadsnelheid van 200 Mbit/s halen. Bij kabel internet ligt deze snelheid op 400 Mbit/s. Glasvezel heeft daarentegen de hoogste internet snelheid met 500 Mbit/s. Het voordeel bij kabel- en glasvezel internet is dat de maximale downloadsnelheid ook de daadwerkelijke snelheid is.

Bij ADSL internet kan de internet snelheid in de praktijk sterk verschillen van de beloofde internetsnelheid. Dit heeft te maken met de techniek die gebruikt wordt. Omdat ADSL internet via een koperdraad wordt geleverd, gaat er snelheid verloren naarmate de koperdraadkabel langer is. Woon je verder weg van de wijkcentrale? Dan gaat er internet snelheid verloren.

Met kabel- en glasvezel internet haal je wel altijd de beloofde snelheid. Hier maakt het niet uit hoe ver je van de wijkcentrale af woont.

Maximale downloadsnelheid verschillende type internet:

Internet typeMaximale downloadsnelheidMaximale uploadsnelheid
ADSL200 Mb/s20 Mb/s
Kabel400 Mb/s40 Mb/s
Glasvezel500 Mb/s500 Mb/s

Glasvezel is helaas nog niet overal beschikbaar. Benieuwd of je al glasvezel internet kunt ontvangen? Doe de glasvezel check!

Snelheid internetverbinding

snelheid intenetverbindingDe snelheid van je internet thuis is tegenwoordig erg belangrijk. Niemand zit meer te wachten op een trage internetverbinding. Alle providers zijn verplicht om de werkelijke te verwachten snelheid op je adres te laten zien.

Benieuwd naar wat je huidige internetsnelheid is? Doe hier de internet speedtest.

Tegenwoordig zijn er twee varianten van DSL internet: ADSL2+ en VDSL2. Bij ADSL is de maximale downloadsnelheid van 20 Mbit/s terwijl dat bij VDSL 200 Mbit/s is.

Het enige nadeel is dat bij VDSL de afstand tot de wijkcentrale maximaal 2100 meter mag zijn. Bij ADSL mag dit zeven kilometer zijn. Het probleem met VDSL wordt opgelost door extra straatverdelers te plaatsen. Dit houdt in dat de straatkastjes, die tevens geschikt zijn voor glasvezel, geactiveerd worden voor VDSL2. De maximale downloadsnelheid wordt bij VDSL vaker gehaald dan bij ADSL. Vrijwel alle providers bieden VDSL aan.

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Niet iedereen heeft natuurlijk dezelfde internetsnelheid nodig. Dit verschilt per persoon. Voor het gemak onderscheiden we drie categorieën: licht, gemiddeld en zwaar gebruik.

Licht gebruik

Je bent een licht gebruiker wanneer je voornamelijk op het internet surft en mailtjes verstuurd. Verder kijk je bijvoorbeeld wel eens op Social media en nieuwssites. Val jij onder de categorie lichtgebruiker? Dan raden we je aan te kiezen voor een snelheid van 20 Mbit/s aan. Zo heb je én goedkoop internet én kun je gewoon lekker surfen!

Gemiddeld verbruik

Wanneer je binnen je huishouden met meerdere computers, smartphones en tablets van het internet gebruik maakt en af en toe bestanden downloadt of streamt, dan val je de gemiddelde verbruikers. Bij gemiddeld verbruik raden we aan om te kiezen voor een snelheid van 50 tot 100 Mbit/s.

Zwaar gebruik

Wanneer je regelmatig bestanden downloadt en streamt en/of online games speelt, dan mag je jezelf een zwaar internet gebruiker noemen. We raden in dit geval aan te kiezen voor een snelheid van minimaal 100 Mbit/s.

In onderstaand overzicht is te zien hoelang het duurt om een bestand binnen te halen met verschillende snelheden.

Een website (1 MB)YouTube filmpje (10 MB)Film lage kwaliteit (1 GB)Meerdere films (100 GB)
20 Mbit/s0,4 seconden4 seconden7 minuten11 uur
60 Mbit/s0,13 seconden1,3 seconden2 minuten4 uur
120 Mbit/s67 milliseconden0,67 seconden1 minuut2 uur
500 Mbit/s16 milliseconden0,16 seconden16 seconden44 minuten

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.